Terapeut Oslo

Tale Kristine Skeidsvoll

Gestaltterapi - hva er det?


Gestaltterapi ble etablert i Tyskland for nesten hundre år siden, og er en av de mest utbredte psykoterapeutiske retningene i den vestlige verden.

En grunntanke i gestalt terapi er at mennesker har en enorm kreativitet og kan tilpasse seg nesten hva som helst for å overleve de utfordringene vi møter gjennom livet. Men denne tilpasningsevnen kan være et tveegget sverd. De egenskapene som hjalp deg gjennom en vanskelig barndom, et samlivsbrudd eller en livskrise, kan hindre deg i å leve et godt og fullverdig liv i dag. 

I gestaltterapi tenker vi at din kropp rommer all kunnskap og alle minner du har samlet gjennom livet. I vanskelige perioder undertrykker vi ofte de følelsene vi ikke tør å vise, og om vi gjør det lenge nok så mister vi kontakten med hva vi faktisk føler. Vi blir opptatt av hvordan vi
skal eller bør føle, istedenfor å kjenne hvordan vi egentlig har det
 
Når du lærer deg lytte til det følelser og kroppen forteller kan du få ny innsikt og nye erfaringer. Da kan du bli kjent med deg selv på en ny måte og det vil forandre deg.
Denne grunntanken kaller vi det paradoksale endringsprinsipp:

"Change occurs when one becomes what he is, not when he tries to become what he is not." Arnold Beisser, M.D.
I gestaltterapi utforsker vi sammen hvordan du reagerer i ulike situasjoner – bevisst eller ubevisst – og i hvilken grad disse reaksjonene styres av forestillinger og følelser du har med deg i bagasjen fra tidligere. Ved å åpne opp for nye måter å se deg selv, åpner du også opp for å leve livet ditt annerledes.

Vi bruker først og fremst samtale, men avhengig av hva du er fortrolig med kan vi prøve metoder som:
  • utforskning av drømmer
  • stolarbeid

Du kan lese mer om Norsk Gestaltinstitutt Høyskole (NGI), og om gestaltterapi på gestalt.no

Dette nettstedet benytter informasjonskapsler (cookies). Hvis du ikke vil akseptere vår bruk av cookies så kan du endre innstillingene i nettleseren din.